Jouw vacature vindbaar voor Google
SEO: Search Engine Optimization. Zoekmachineoptimalisatie. Oftewel, Google, Indeed of welke zoekmachine dan ook snapt precíes wat jij bedoelt en zet de resultaten waarvan hij denkt dat jij ze nodig hebt bovenaan. That’s it. Simpel toch?
Krijg je het nu heet en denk je (schreeuwend): “Simpel?! Wat nou simpel? Een briefje ophangen in de Albert Heijn als ik een nieuwe verkoopmedewerker zoek, da’s pas simpel!” Lees dan vooral even door. We leren jou in negen stappen hoe jij en Google geen Chinees meer tegen elkaar praten. Tenzij dat de bedoeling is natuurlijk.
- Voor wie schrijf je?
Schrijf je een vacaturetekst voor een hondenuitlater, focus dan op wat diegene fantastisch zou vinden aan de baan. Bijvoorbeeld: “Jij mag de hele dag betaald de schattigste honden knuffelen!” Wanneer een tekst exact aansluit op jouw doelgroep blijft je kandidaat lezen en blijft hij dus langer op jouw website, waardoor je hoger in de resultaten van de zoekmachine komt. Lees ons blog voor meer tips voor een goede vacaturetekst.
In de eerste plaats schrijf je natuurlijk voor die hondenuitlater, maar je schrijft ook een beetje voor Google. Als je niet voor Google schrijft, kan die hondenuitlater jou namelijk ook niet vinden. Volg je ‘m nog? Pas daarom ook onderstaande tips toe en zoek een goede balans. - Drie, twee, één, start!
Je hebt maar liefst zes hele seconden om jouw kandidaat te verleiden tot het lezen van je vacaturetekst. Waarvan één seconde de laadtijd van je pagina is. So you gotta be quick. Die eerste woorden móeten raak zijn.
Het eerste wat Google én je kandidaat zien, is de titel van jouw tekst. Zorg daarom dat deze een goed en zo concreet mogelijk beeld geeft van de functie. Wat heeft jouw ideale kandidaat boven zijn of haar cv of LinkedIn-profiel staan? Grote kans dat dit voor jou de juiste functietitel is. Schrijf hierna een wervende intro en denk nog eens terug aan de knuffelende hondenuitlater. Wat wil jouw kandidaat? Google kiest vaak ook het intro als beschrijving in het zoekresultaat, dus zorg dat dit de aandacht trekt en de kandidaat verleidt om door te lezen. - Juiste zoekwoorden
Belangrijk is dat je goede zoekwoorden gebruikt: voor Google en voor je kandidaat. Waar zoekt je kandidaat op? Ben zo specifiek en duidelijk mogelijk en laat de zoekwoorden meerdere keren terugkomen in je tekst. Of beter nog: synoniemen ervan. Google is intelligent en legt verbanden. Zorg dat ongeveer 2 tot 3% van je tekst keywords zijn. - Hey Google!
Misschien is Siri of Alexa inmiddels al jouw beste vriendin. Eén ding is in ieder geval zeker: voice search is booming. Daardoor veranderen alleen wel je zoekwoorden. Want als je iets aan Siri vraagt, doe je dat meestal niet in steekwoorden. Gelukkig snapt Google al veel.Maar het kan je vindbaarheid zeker vergroten als je eens een lange zoekwoordgroep in je tekst gebruikt (long-tail keywords) zoals: ‘welke vacatures voor dolfijnentrainer zijn er in de buurt van Harderwijk’. Check de gratis tools AnswerThePublic of de Keyword Tool om te zien wat nog meer goede zoekwoordgroepen zijn. Schrijf vooral specifiek, informeel en verwerk waar nodig plaatsnamen. - Bulletpoints
Opsommingen lezen lekker makkelijk en zijn overzichtelijk, vinden jouw kandidaat en de zoekmachines. Google waardeert scanbaarheid, structuur en leesbare teksten. Win-win dus. Gebruik wel de opsommingsicoontjes uit de toolbar. - Vrouw met witte jas, dus betrouwbaar
Denk eens aan een willekeurige tandpastareclame op tv. Vertrouw jij de ‘mevrouw met witte jas’ omdat je ervan uitgaat dat ze een tandarts – dus een expert – is? Het is bewezen dat dit zo werkt. Betrouwbaarheid is dan ook één van de meest waardevolle eigenschappen die je kunt hebben – in het echte leven, voor je kandidaat en voor de zoekmachine. Google geeft daarom betrouwbare sites voorrang in de ranking via het EAT-principe: Expertise, Authority and Trust. Laat om deze reden experts aan het woord, bijvoorbeeld een medewerker van het bedrijf.
Anne Gerards (36) over werken bij hondenuitlaatcentrum de Dierenvriend: “Ik hou van mijn werk! Ik heb zoveel vrijheid en ben de hele dag lekker buiten. De Chihuahua is mijn lievelingshond.” - Laat maar zien!
Volgens netwerkbedrijf Cisco zal tachtig (!) procent van het webverkeer in 2021 uit video bestaan. Een video of infographic is niet alleen een goede manier om de kandidaat meer inzicht te geven in de baan of het bedrijf, maar is ook top om jouw vindbaarheid te vergroten. Voorzie je filmpje of foto van een uitgebreide omschrijving zodat Google snapt waar het over gaat, en je kandidaat én de zoekmachine zijn happy. - Share it
Hoe populairder jouw vacature, hoe hoger de waarde voor Google. Zorg dus dat je jouw vacature deelt op LinkedIn, Facebook of op andere socialmediakanalen, én dat anderen hem ook delen. Hoe meer pagina’s naar je vacature verwijzen, hoe hoger hij in de zoekresultaten komt te staan. Dit noemen we linkbuilding. - Voor de ICT’ers
Voldoet jouw tekst aan alle bovenstaande punten? Geweldig! Maar wanneer je website technisch niet geoptimaliseerd is, zijn alle inspanningen helaas zonde van de tijd. Zorg aan de ‘achterkant’ ook dat je laadtijd, interne linkstructuur, veilige verbinding en structured data op orde zijn. Dat je website een heldere structuur heeft en ook goed leesbaar is op je telefoon.
Is jouw tekst helemaal SEO-proof? Dan is hij vrijwel zeker ook automatisch klaar voor Google for Jobs, wat binnen enkele weken waarschijnlijk naar Nederland komt. Geen idee wat Google for Jobs is en wat je daarvoor moet doen? Check zeker even ons blog.