Zo schrijf je een ijzersterke socialmediatekst voor een vacature
Wist je dat je ideale kandidaat misschien helemaal niet op zoek is naar een nieuwe baan? Veel mensen zijn latent werkzoekend: ze staan wel open voor een nieuwe uitdaging, maar zijn niet actief aan het solliciteren. Googelen op vacatures of jobboards afstruinen naar die ene leuke baan, doen zij dan ook niet. Hoe je deze groep toch bereikt? Via social media. In deze blog delen we de do’s en don’ts om een vacature het best te promoten op social media.
Voor latent werkzoekenden is jouw post op LinkedIn, Instagram of Facebook de eerste kennismaking met de vacature, of misschien zelfs wel met je organisatie. Zie het als een visitekaartje, waarin je mensen nieuwsgierig maakt om door te klikken en uiteindelijk over de streep trekt om te solliciteren.
Waarom een standaard voorbeeldtekst jou niet helpt
Wie Google raadpleegt, ziet dat ‘LinkedIn-post vacature voorbeeld’ een populaire zoekopdracht is. Niet zo gek, want na uren ploeteren aan een enthousiasmerende vacaturetekst is je creativiteit misschien even op. Verleidelijk om een algemene tekst van internet te plukken, maar niet de juiste oplossing.
Waarom niet? Omdat zo’n tekst niet focust op de USP’s van de baan. En dat is gevaarlijk. Want zeker online zijn mensen ongeduldig. Het moment waarop je de aandacht hebt, duurt één of hooguit enkele seconden. Dan is je lezer alweer weg, mogelijk bij een vacature die wél de interesse wekt. Zorg er dus voor dat je de unieke kenmerken benoemt en direct antwoord geeft op de vraag: waarom wil de kandidaat dolgraag déze baan bemachtigen, en niet een andere?
Weer een cliché: ‘Ben jij de spin in het web die wij zoeken?’
Dat brengt ons bij de volgende valkuil: vervallen in clichés. ‘Heb jij een passie voor X’ of ‘Heb jij zin in een nieuwe uitdaging?’ Wie kent deze oneliners niet. Wil je opvallen in het soms overweldigende aanbod op social media, vermijd dan deze vaak nietszeggende zinnen.
Vermijd ook functie-eisen in je socialmediatekst. Je wil potentiële kandidaten aantrekken, niet afschrikken. Verleid ze juist vanuit de kracht van jouw bedrijf.
De don’ts op een rij:
❌ Standaard voorbeeldtekst kopiëren
❌ Clichés gebruiken
❌ Functie-eisen benoemen
Wat zet je dan wél bij een vacature die je online verspreidt?
Om de nieuwsgierigheid te prikkelen hoef je echt geen allesomvattende samenvatting te schrijven van de vacature. Liever niet zelfs! Wat wel werkt? Een prikkelende trigger die ingaat op de USP’s van de baan. Houd het kort en krachtig, want op social media vervliegt onze aandacht razendsnel.
Een call to action kan helpen om de lezer aan te zetten tot actie: doorklikken naar de vacature, verder lezen en uiteindelijk solliciteren. Benieuwd of zo’n oproep werkt? Probeer het zelf eens! (Valt het op wat ik hier doe? 😊)
Welke hashtags gebruiken bij een vacature?
Zorg ook dat de post goed vindbaar is door hashtags te gebruiken. Denk aan #vacature, #functienaam, #synoniemfunctienaam, #standplaats, #bedrijfsnaam, #hybride, #parttime, #fulltime of #interim. Het kan ook lonen om zoekwoorden te gebruiken die te maken hebben met het vakgebied. Zoek je een cloud-engineer? Denk dan bijvoorbeeld aan #data en #IT.
Nog een kleine tip: met emoticons maak je de socialmediapost net even opvallender. Kies wel de juiste die passen bij de vacature én bij de tone of voice van je bedrijf.
De do’s op een rij:
✅ USP’s van de baan benoemen
✅ Kort en krachtig schrijven
✅ Call to action toevoegen
✅ Hashtags inzetten
✅ Emoticons gebruiken
Wij schrijven socialmediateksten voor jouw vacature
Lukt het toch niet om een ijzersterke socialmediatekst te schrijven voor je vacature? Laat het dan aan ons over. In ons pakket Optimaal zijn niet één, niet twee, maar zelfs drie socialmediateksten inbegrepen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. (Hey, een call to action!)