Vermijd deze vijf woorden in je vacaturetekst
Wil je in een schaarse arbeidsmarkt de juiste professionals aantrekken, dan zijn kandidaatgerichte vacatureteksten een must. Maar het schrijven ervan blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig. Als recruiter of werkgever ben je al snel geneigd om erg vanuit je eigen organisatie te denken én te communiceren. Gelukkig kunnen kleine tekstuele aanpassingen al een wereld van verschil maken. Begin bijvoorbeeld met het schrappen van deze vijf woorden uit je vacatureteksten.
1. Moeten
Moeten, het klinkt zo dwingend. Een kandidaat die het woord leest denkt al snel “dat maak ik zelf wel uit”. Onderstaand voorbeeld kwam ik tegen in een vacature voor meubelmonteur.
Je moet ervan genieten om bij klanten in huis of kantoor te komen, een praatje te maken en de hele dag met je collega door te brengen.
Dat je je werk goed moet doen, oké. Maar dat je ook verplicht bent om ervan te genieten? Dat gaat wat ver. Natuurlijk snappen we wel wat de werkgever hier bedoelt. Ze zoeken iemand die het werk léúk vindt. Maar dat kan ook zonder ‘moeten’. Door het weg te laten, klinkt het meteen al een stuk vriendelijker en laagdrempeliger. Iemand zal hierbij eerder denken: “Hé, daar herken ik mezelf in.”
Jij geniet ervan om bij klanten in huis of kantoor te komen, een praatje te maken en de hele dag met je collega door te brengen.
2. Bereid
Als je bereid bent om iets te doen, betekent het volgens Van Dale dat je er geen bezwaren tegen hebt. Dat klinkt niet als iets heel positiefs. Zegt iemand bijvoorbeeld “ik ben bereid om met je te trouwen”, dan wordt het vast geen sprookjeshuwelijk. Toch zien we het woord vaak in vacatureteksten staan.
- Je bent bereid om interne opleidingen te volgen.
- Je bent bereid om op verschillende locaties te werken.
- Je bent bereid om klanten in het buitenland te bezoeken.
Terwijl je bovenstaande gevallen ook positiever kunt formuleren. Zie het juist als een USP van de baan!
- Je krijgt de kans om je door interne opleidingen verder te specialiseren in het vak.
- Twee dagen per week werk je in Amsterdam en drie dagen per week in Leiden. Dat maakt jouw baan extra afwisselend.
- Is reizen helemaal jouw ding? Dan heb je geluk. Als accountmanager pak je een paar keer per jaar je koffer en je paspoort en vlieg je businessclass naar onze buitenlandse klanten.
3. Belast
Dit woord hoor je in spreektaal bijna nooit, maar toch zie je het veel in vacatureteksten voorbij komen. Waarschijnlijk een overblijfseltje uit formele functieprofielen die sommige organisaties gebruiken. Maar of het slim is om een woord te gebruiken dat ‘last’ in zich heeft? Bovendien is het passief en abstract. Vergelijk de volgende twee zinnen maar eens. Welke is concreter en actiever?
Als zelfstandig werkend kok ben je belast met de dagelijkse gang van zaken en voortgang in de keuken.
Als zelfstandig werkend kok zorg je dat alles reilt en zeilt in de keuken. Je bedenkt de menu’s, controleert de voorraad, doet bestellingen en stuurt de junior koks aan.
4. Verwachten
Natuurlijk verwacht je als werkgever bepaalde zaken van je medewerkers. Maar wil je dat ze dingen doen omdat jij ze van hen verwacht? Of omdat ze er zelf het belang, de noodzaak of de uitdaging van zien? Kijk eens met de bril van een kandidaat naar onderstaande zinnen. Door welke voel jij je meer aangesproken?
- Wij verwachten dat jij met je creativiteit zowel online als offline alle talenten weet te bereiken.
- Jij weet met je creativiteit zowel online als offline alle talenten te bereiken.
5. Wij/ons/onze
Het verleggen van het perspectief doet wonderen voor de kandidaatgerichtheid van je tekst. Als tekstschrijver pleit ik daarom altijd voor meer ‘je’ en minder ‘we’. Voor de marketingwereld niks nieuws, maar toch valt er in vacatureland op dit punt nog veel terrein te winnen. Met name als het gaat om de tussenkopjes in je vacaturetekst.
- Dit bieden wij -> dit krijg je / hiervan profiteer je
- Over ons bedrijf -> over jouw nieuwe werkplek / hier kom je te werken
- Wie zoeken wij / dit vragen wij / onze ideale kandidaat -> dit ben jij / deze baan past bij jou als …
Zie je? Kandidaatgericht schrijven is eigenlijk gewoon een kwestie van omdenken. En dat kun jij ook!
Final check nodig?
Doen we graag voor je! Bestel ons pakket Taal en ontvang binnen één werkdag je geredigeerde vacaturetekst.