Met de héle gemeente overstappen op klare taal: zo pak je het aan
Steeds meer gemeentes kiezen ervoor om alleen nog te communiceren in klare taal. Ofwel: taal die begrijpelijk is voor iedereen en aansluit bij de leesgewoontes van nu. Goed nieuws voor inwoners! Maar hoe krijg je het als gemeente voor elkaar dat alle ambtenaren ook écht beter gaan schrijven? 5 tips voor een doeltreffende aanpak.
1. Maak een schrijfwijzer
Wat is klare taal nou precies? En wat betekent B1-niveau? Het is belangrijk dat dit allereerst duidelijk is. Met een (digitale) schrijfwijzer zijn al je schrijfregels voor iedereen makkelijk terug te vinden. Begin daar dus mee.
Wat er bijvoorbeeld in kan staan?
✅ Waarom klare taal belangrijk is (goed voor de bewustwording💡)
✅ Tips om helder en actief te schrijven
✅ Afspraken over hoe jullie verschillende doelgroepen aanspreken
✅ Moderne/eenvoudige alternatieven voor ouderwetse woorden
✅ Schrijfwijze van bijvoorbeeld bedragen, tijden en data
2. Stel taalcoaches aan (en train ze!)
Bij elke gemeente werken – ook buiten de communicatieafdeling – mensen die taal leuk en interessant vinden. Maak daar gebruik van en wijs ze aan als taalcoach! Een taalcoach is een ambassadeur van klare taal in je organisatie. Iemand die anderen helpt om bijvoorbeeld brieven op te stellen of teksten te checken. Ook zorgen taalcoaches voor bewustwording bij de rest van hun team. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de taalcoaches vooraf goede handvatten krijgen. Geef ze dus eerst een gedegen training over jullie schrijfregels en aanpak.
3. Train álle ambtenaren
Hier gaat wat tijd in zitten. Maar het is wel dé manier om de nieuwe manier van schrijven te borgen in je organisatie, zo ondervond ook gemeente Maashorst. Een interactieve training blijft nu eenmaal beter hangen dan alleen het bestuderen een schrijfwijzer. Bovendien is het ook een stuk leuker. 😉
Wist je dat Roestvrijtaal incompanytrainingen voor jouw gemeente kan verzorgen? Neem gerust vrijblijvend contact op om de opties te bespreken.
4. Herhalen, herhalen, en her… nou ja, je weet het
Wil je dat klare taal blijft leven in je organisatie, dan is het zaak om hier continu aandacht aan te blijven besteden. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door terugkomsessies of taalspreekuren te organiseren. Betrek de taalcoaches hier ook bij. Zij zien wat er in de teams gebeurt en hebben vast een goed beeld bij wat er nog nodig is. Bovendien wil je ook nieuwe medewerkers kennis laten maken met jullie schrijfwijzer. Misschien kun je de taaltraining wel onderdeel maken van het onboardingsprogramma.
5. Geef het goede voorbeeld, ook in interne communicatie
Tot slot: communiceren in klare taal is vaak ook een kwestie van wennen. Hoe meer je het ziet om je heen, hoe meer je het zelf ook gaat gebruiken. Staat schrijven in duidelijke taal bij jullie hoog op de agenda? Zorg dan dat ook alle documenten die een medewerker onder ogen krijgt helder zijn geschreven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een arbeidsovereenkomst of personeelshandboek? Goed voor de motivatie, het vertrouwen én de inspiratie!
Hulp nodig?
Wil je onze tips in de praktijk brengen, maar weet je niet goed waar te starten? Bel of mail ons, we helpen je graag. 🙋♀️