|| ||

Mooie woorden

Roestvrij Taal 12 oktober 2018

Mooie woorden

Het was de Week van het Nederlands, met volop aandacht voor onze mooie taal. In de Taalkrant, samengesteld door De Taalunie en Onze Taal, staat een artikel over de lievelingswoorden van studenten die Nederlands studeren in het buitenland. Heb jij een woord dat je mooi, interessant, leuk of bijzonder vindt? Wij wel!

Campingsmoking
Oftewel: een trainingspak. Dé outfit om met een wc-rol in je hand over het natte gras van de net ontwaakte camping te sloffen. Nederlandser kan toch niet? Toch beschrijven we het door twee leenwoorden uit het Engels aan elkaar te plakken. En om het allemaal nog ingewikkelder te maken wordt ‘smoking’ door Engelsen ‘dinner jacket’ en door de Amerikanen ‘tuxedo’ genoemd. Snap jij het nog?

Gezellig
Klinkt door de ‘g’ aan het begin en eind lekker zacht, zeker in het Brabants, wat gelijk de sfeer van het woord omschrijft. Bovendien een typisch Nederlandse term en niet te vertalen, in welke taal dan ook.

Juweel
Een woord dat op meerdere manieren te interpreteren is. De betekenis van juweel is zelfs letterlijk én figuurlijk prachtig. Als deze omschrijving aan een voorstelling of muziekstuk wordt gegeven, is het een geweldig compliment. En als iemand een blinkend juweel draagt, moet je ernaar kijken, toch?

Kusje
Juist door het woord kus te verkleinen, straalt het aan alle kanten iets liefs, schattigs en liefdevols uit. Kusje bekt lekker, en is altijd positief.

Lief
Met vier letters klein maar fijn. Iets wat we allemaal willen zijn en wat je ego streelt wanneer iemand jou zo noemt. Een zacht, aandoenlijk en kwetsbaar woord dat alleen van ‘ons’ in Nederland is.

Prozazin
Dit is zo’n woord waar je naar blijft staren. Het klinkt als een fantasiewoord. Misschien lees je het eerst wel als pro-zazin. Wat zou dat kunnen zijn? En wat betekent het eigenlijk? Zin in proza? Nee, doe ons maar poëzie.

Twinkeling
Rijm binnen een woord is sowieso al mooi. En in dit geval versterkt dat de betekenis. Een woord waar je vrolijk van wordt.

Vergeet-me-nietje
Geen mooiere naam voor een bloemetje toch? Bovendien een bloemetje met karakter: fijntjes en bescheiden, maar intussen door die helderblauwe kleur niet te missen! En een vergeet-me-nietje vergeet je inderdaad niet: jaar na jaar geeft het zichzelf een (steeds groter) plekje in je tuin.

« terug naar het overzicht