ChatGPT versus Bard, welke AI-tool schrijft betere teksten?
AI-tools als ChatGPT en Google Bard: we kunnen er niet meer omheen. Dat willen we bij Roestvrijtaal ook helemaal niet. We verdiepen ons juist in AI-modellen omdat ze kunnen helpen bij ons werk. Maar hoe goed zijn de twee chatbots, ChatGPT en Bard, nu eigenlijk in copywriting? En wie komt het beste uit de strijd? Een experiment bracht opvallende verschillen, maar ook overeenkomsten aan het licht!
Sinds november 2022 is de wereld niet meer hetzelfde als voorheen. Tenminste, op het gebied van artificial intelligence dan. OpenAI lanceerde toen het razendpopulaire ChatGPT. Om te concurreren met Microsoft, dat investeerde in ChatGPT, ontwikkelde Google de chatbot Bard.
Als er iets is wat we al hebben geleerd, is het dat AI-modellen het niet winnen van menselijke tekstschrijvers. Meer daarover lees je in deze blog. Toch kunnen de chatbots ons wel helpen. Roestvrijtaal testte ChatGPT en Bard op vijf onderdelen waarbij ze jouw collega-tekstschrijver kunnen zijn. Wie wint de chatbot-competitie?
1. AI-chatbots gebruiken voor inhoudelijke kennisvragen
We begonnen het experiment met een opwarmertje. Nog geen opdracht voor het (her)schrijven van een tekst, maar een theoretische vraag die je als tekstschrijver kunt stellen als je je verdiept in een onderwerp. Voor ons als tekstschrijvers in arbeidsmarktcommunicatie gaat dat bijvoorbeeld om vragen over de inhoud van een functie of om suggesties voor alternatieve functietitels. De uitkomsten van ChatGPT en Bard lieten hier nog weinig verschil zien. Beide beantwoordden de vragen prima.
Goed om te weten: ChatGPT en Bard zijn niet 100% betrouwbaar. Controleer daarom altijd de antwoorden die ze geven.
2. Kan een AI-chatbot teksten herschrijven?
Maar dan … zodra we de AI-tools vroegen een tekst te herschrijven, werd het eerste verschil duidelijk. Waar Bard de eerste keer aangaf niet te kunnen helpen bij het herschrijven van een blog, kon hij dit bij een andere tekst wel. De poging was er, maar de tekst werd er vooral saaier en feitelijker van. Verder verwijderde Bard veel informatie. ChatGPT maakte de tekst ook eentoniger, en ging bovendien de fout in met het taalgebruik. Zo gaven we de regel mee om te schrijven in B1-niveau. Toch gebruikte ChatGPT ingewikkelde en ouderwetse woorden als ‘generiek’ en ‘elders’.
3. AI-chatbot socialmediateksten laten schrijven
Een nog groter verschil was zichtbaar toen we de chatbots vroegen socialmediateksten te schrijven bij vacatureteksten. Zo af en toe kwamen ze met een acceptabele zin. Maar terwijl Bard saaie posts schreef en verviel in clichés, ging ChatGPT los met populair taalgebruik en gekke oneliners. Al met al gaan we dan liever voor de originaliteit van ChatGPT, die tenminste nog voor inspiratie zorgt. Daarbij gaf ChatGPT ook meteen suggesties voor emoji’s en hashtags. Een pluspunt!
4. Aantekeningen laten ordenen door een AI-chatbot
De AI-tools kunnen je ook helpen bij het ordenen en samenvatten van conceptteksten. Wij vroegen ze de essentie uit input voor een vacaturetekst te halen. Tromgeroffel … ChatGPT deed dat goed, Bard niet. Bard ging aan de haal met de informatie in de input en schreef een (behoorlijk slechte) vacaturetekst. Toen we de chatbot daarop wezen en vroegen om nog een poging, werd het niet veel beter. Er kwamen tips om een vacaturetekst te schrijven en nog veel meer. Handig, maar niet waar we om vroegen.
5. Een AI-chatbot inzetten voor inclusieve teksten
Inclusiviteit in teksten is belangrijk. Daarom vroegen we ChatGPT en Bard of ze een vacaturetekst konden checken én verbeteren op inclusiviteit. De resultaten waren vergelijkbaar. Beide kwamen met algemene tips om de tekst inclusiever te maken, zoals het toevoegen van een diversiteitsstatement of het verlagen van de functie-eisen. Tekstuele tips bleven uit.
Conclusie: is ChatGPT of Bard een betere tekstschrijver?
Het mag duidelijk zijn dat we op beide AI-modellen nogal wat op- en aanmerkingen hebben. Maar moeten we een winnaar aanwijzen, dan is dat ChatGPT. Deze tool is vooralsnog iets beter in schrijfopdrachten dan Bard. Voor inhoudelijke kennisvragen zijn ze vergelijkbaar. In alle gevallen geldt: neem niks klakkeloos over, want de chatbots winnen het niet van ‘echte’ tekstschrijvers. Niet op betrouwbaarheid, en zeker niet op creativiteit.
Onze AI-reis is nog lang niet ten einde. Roestvrijtaal heeft een eigen AI-werkgroep en we blijven ons dus verdiepen in de ontwikkelingen. Wil jij op de hoogte blijven van onze ervaringen? Dat kan! Volg ons op LinkedIn, Instagram én Facebook en mis niets! 😉