Waarom het loont om het salaris in je vacature te zetten
Meteen je kaarten op tafel leggen. Zo voelt het misschien als je het salaris in een vacaturetekst vermeldt. Is dat wel slim? Ja, dat is zeker slim. Het helpt je namelijk bij het vinden van een geschikte kandidaat voor jouw vacature. In dit artikel leggen we je uit waarom.
Zou jij op een huis reageren waarvan je de prijs niet weet?
Wie bekend is met het doelgroependashboard G!ant weet dat salaris meestal met stip op één staat in de favoriete arbeidsvoorwaarden én belangrijkste pullfactoren (redenen om van baan te switchen). En of je het nu het allerbelangrijkste of gewoon belangrijk vindt, salaris speelt voor iedereen een rol. Zou jij reageren op een huis op Funda als je geen idee hebt wat het kost? Ook al vind je het nóg zo mooi, zou je vrij nemen voor een bezichtiging als je niet weet of je je het kunt veroorloven? Natuurlijk ben je veel eerder bereid om tijd te investeren als je weet dat het ook qua prijs bij jouw budget past.
Hetzelfde geldt voor een vacature. Ga je tijd investeren in een sollicitatiebrief en misschien zelfs in gesprekken als je geen enkele indicatie hebt van wat je gaat verdienen? Waarschijnlijk niet. Zo blijkt ook uit onderzoek. 78% van de werkzoekenden zegt minder snel te reageren als er geen salaris in de vacature staat. 22% zegt zelfs helemaal niet te solliciteren. En dat zijn echt niet per se mensen die ‘alleen voor het geld gaan’. Het zijn mensen die bewust kiezen waar ze hun tijd en energie in steken. Kortom: kritische mensen, die je misschien wel hartstikke graag als collega zou verwelkomen.
Transparantie over salaris = vertrouwen in werkgever
Een nieuwe doelgroep aanspreken, meer reacties op je vacature. Dat zijn al mooie redenen om het salaris te vermelden. Er zijn er nog meer. Wat dacht je van de vertrouwensband die je nu al smeedt met je toekomstige medewerkers? Je laat zien: ik ben een transparante werkgever, ik heb geen geheimen voor je. Sollicitanten waarderen eerlijkheid en openheid. Een perfecte basis voor een goede werkrelatie. Wist je trouwens dat je met de loontransparantiewet die dit jaar is aangenomen, ook wettelijk verplicht bent om naar medewerkers open te zijn over salarissen?
Eerlijk zijn in je vacature bespaart tijd in de rest van het proces
Je hebt het misschien wel eens meegemaakt. Er zijn meerdere gesprekken gevoerd met een sollicitant, iedereen is enthousiast, maar dan ketst het uiteindelijk toch af op het aanbod. De sollicitant vindt het niet passend en jullie kunnen niet hoger gaan. Dat is heel jammer. En vooral: zonde van je tijd. Dit had je jezelf kunnen besparen door het salaris in je vacature te vermelden:
- Alleen kandidaten die ook qua salaris bij jou als werkgever passen, zullen reageren.
- Je bent snel klaar met onderhandelen. Vooraf was je immers al duidelijk.
En … een vacature met salaris is beter vindbaar
Ja, echt waar. Dit heeft te maken met Google for Jobs. Als je het salaris (een concreet bedrag of een range) vermeldt, stijgt jouw vacature in de ranking. Waardoor je dus sneller gevonden wordt.
Maar wat als mijn salaris niet concurrerend is?
Tsja, dan komen de sollicitanten daar uiteindelijk toch wel achter. Of niet, omdat ze bij je concurrent solliciteren die meer betaalt. Wel of niet concurrerend, ons advies is om altijd het salaris te benoemen. En schrijf ook op wat je nog meer te bieden hebt. Salaris is dan wel een belangrijke reden, het is nooit de énige reden om voor een baan of werkgever te kiezen. Er liggen genoeg kansen om je te onderscheiden! Benieuwd welke? We helpen je graag met teksten die jouw employer brand versterken.
Leg je kaarten op tafel
Kortom, het vermelden van het salaris in je vacaturetekst is geen risico, maar eerder een strategische zet. Dus waarom zou je de kaarten niet op tafel leggen? Openheid loont, in meer opzichten dan je misschien had verwacht. Wees een pionier in eerlijke communicatie en bouw aan een veelbelovende toekomst met de juiste collega’s aan je zijde.