“Mooie inzichten van vacature-intakes op papier zetten: daarvan raak ik in een flow”
Die baan is mij op het lijf geschreven. Dat dacht ik toen ik een half jaar terug de vacature voor tekstschrijver bij Roestvrijtaal tegenkwam. Interessante opdrachtgevers interviewen, de kans om te leren van ervaren tekstschrijvers én mezelf specialiseren in arbeidsmarktcommunicatie; het trok mij over de streep om te solliciteren. Nu schrijf ik vacatureteksten waarmee ik hetzelfde gevoel bij kandidaten wil oproepen als ik zes maanden geleden had. Matcht de praktijk met mijn verwachtingen van toen?
Kennismaken met nieuwe tekstvormen
Liefde voor tekst heeft er altijd ingezeten. Na een korte omweg in het toerisme – ik wilde de wereld zien, maar miste het schrijven – zit ik nu helemaal op mijn plek. De combinatie met arbeidsmarktcommunicatie werkt voor mij perfect. Ik mag elke dag op onderzoek uit en ontdekken wat uiteenlopende doelgroepen op de arbeidsmarkt beweegt. Door online data te verzamelen, maar vooral door met die doelgroepen in gesprek te gaan. Ook maakte ik kennis met een nieuw communicatiemiddel: de testimonial. Hiervoor interview ik mensen met allerlei functies, van afdelingshoofd tot pedagogisch medewerker. Hoe inspirerend is het om naar die – vaak superenthousiaste – verhalen te mogen luisteren?
Een vliegende start
De afgelopen maanden kreeg ik alle tijd om mijn draai te vinden. Zo stond mijn buddy Rachelle klaar om al mijn vragen te beantwoorden en volgde ik de training ‘Wervende vacatureteksten schrijven’ door collega-tekstschrijver en trainer Josje. Eerlijk is eerlijk: de eerste werkweken kwam er wel heel veel informatie op me af. Er valt zoveel te leren over het schrijven van een goede (vacature)tekst. Met welke functietitel bereik je je doelgroep? En welke invloed hebben woorden op de kandidaten die je aanspreekt? Met de hulp van collega’s, die altijd openstaan om me van advies te voorzien, maakte ik een vliegende start. Ook fijn: ik kreeg gelijk het volle vertrouwen en de vrijheid om het werk op mijn manier in te delen.
Contact met collega’s
Mijn collega Yara vroeg me of ik het niet gek vond om te starten met een nieuwe baan in een periode waarin we allemaal grotendeels thuiswerken. Als tekstschrijver ben ik natuurlijk veelal zelfstandig aan de slag. Het koffiepraatje op kantoor is dan soms welkom. Gelukkig hebben we elke maandag een werkoverleg, waarin we bespreken welke opdrachten die week op onze planning staan. En kan ik collega’s altijd bellen om even te brainstormen of bij te praten. Dat bijpraten doen we trouwens ook tijdens de (online) uitjes die worden georganiseerd. Laatst hielden we bijvoorbeeld nog de ‘Wat-zijn-dit-nu-weer-voor-vragen-Bingo’.
Waardevolle inzichten
Voordat ik een vacaturetekst schrijf, neem ik bijna altijd een vacature-intake af. In het begin zorgde dat best voor wat gezonde spanning. Die intakes zijn hét moment om alle informatie te verzamelen die ik nodig heb om een mooie, aansprekende tekst te schrijven. Tegelijkertijd vind ik die gesprekken ook een van de leukste dingen aan het werk; je kunt als tekstschrijver advies geven en echt inzoomen op de baan. Het is de kunst om uit al die inzichten te filteren wat een doelgroep wil weten. Om dat vervolgens op papier zetten, daarvan raak ik echt in een flow. En omdat de sectoren waarvoor we schrijven zo divers zijn, heb ik al veel nieuwe werelden leren kennen.
Ook zin om je te verdiepen in de wereld van arbeidsmarktcommunicatie? Bekijk onze vacatures en wie weet wijs ik je snel de weg in ons team.